route
route
empty traject_1.1 traject_1.2 traject_2.1 traject_2.2 traject_2.3 empty traject_1.1 traject_1.2 traject_2.1 traject_2.2 traject_2.3

Jacobus' Jacobsroute

11 JUNI 2023 - HEDEN

  • vr 16 jun 2023
  • Thuredrecht 1.3
  • Barendrecht - Dordrecht
ov
8km
wandelen
18km
ov
19km
menu

Met de trein naar Barendrecht, langs de Oude Maas gelopen, en via Zwijndrecht naar Dordrecht. En vandaar weer terug naar Rotterdam.


wandelroute
icon belevenis

Wat een dag, wat een dag!


De wandeling begon eerst door Barendrecht. Een groot verschil met gisteren. Hier alleen gezinshuizen, met goed onderhouden tuintjes. Een heel andere stad dan Rotterdam-Zuid, waar rijtjeshuizen staan.


Liep langs de rivier, de Oude Maas, en zag een mooi doorloopje naar de oever, waar grote ruwe stenen lagen om de deining te stoppen, zonder de oever af te kalven. Op een platte steen zittend heb ik mn twaalf-uurtje opgegeten. De dordtse havendienst kwam met grote vaart aangevaren. En op mijn hoogte maakten ze een grote bocht om net zo hard weer terug te varen. Controle of het wel goed zat met mij op de oever?? De hoge golven raakten mijn voeten niet.


Later kwam ik mn eerste Santiago bordje tegen. Ik liep goed.

In Zwijndrecht week ik van de route af, want wilde met de waterbus terug naar Rotterdam. Helaas, moest eerst met de pont van Zwijndrecht naar Dordrecht, en bij aankomst op de kade van Dordrecht voer de waterbus net weg. De volgende over een uur. Besloot naar de trein te wandelen, om toch nog een beetje bijtijds de warme hap thuis te kunnen eten. Het was een lange dag!


icon gedachten

Mijn werkzame leven begon in Dordrecht. Nu liep ik over de Voorstraat, en kwam er een herinnering bovendrijven. Een collega woonde op de Voorstraat. Hij kwam een keer hinkend naar z'n werk. Was de vorige avond op de slechts schaars verlichte Voorstraat met zn brommer tegen een geparkeerde auto aangereden.


Nu is het niet meer voor te stellen dat toen de Voorstraat een gewone openbare weg was met heen en weer verkeer, en dat je er zelfs mocht parkeren! Het was ook nog een drukke winkelstraat. Nu is het een wandelstraat. Maar vele etalages van de vroegere winkeltjes zijn nu gevuld met allerlei ludieke voorstellingen. Het station leek onveranderd.


icon gedachten
Chevrolet truck

Nog een herinnering, dit keer een familie anekdote.

In 1939 reed mijn vader met een Chevrolet vrachtwagen.

Als hij met laag water met het veer Dordrecht-Zwijndrecht moest,
dan kon de wagen niet op eigen kracht de kade op.

En dan werd ie met mankracht naar boven geduwd.


Ik herinner mij trouwens een foto met mijn vader naast diezelfde Chevrolet truck op de bevroren Maas in Rotterdam, in de strenge winter van 1929; helaas is deze foto kwijtgeraakt.

Dordrecht