route
route
empty traject_1.1 traject_1.2 traject_2.1 traject_2.2 traject_2.3 empty traject_1.1 traject_1.2 traject_2.1 traject_2.2 traject_2.3

Jacobus' Jacobsroute

11 JUNI 2023 - HEDEN

  • vr 06 okt 2023
  • Via Gallia Belgica 3.7
  • Maroilles-Ors
auto
35km
wandelen
13km
fiets
14km
auto
31km
menu

Met auto+fiets van Bohain naar Maroilles, fiets onderweg in Ors gestald.

Gewandeld van Maroilles naar Ors.

Teruggefietst naar Maroilles.

Met auto+fiets van Maroilles naar Bohain.

wandelroute
icon belevenis
Maroilles, Saint Humbert

Ik ben even in de kerk geweest, en ik heb er weer een stempel bij. Onderaan hoor je de kerkklokken luiden voor de eucharistie. Heb daar heerlijk van mee genoten!


Door dat kerkbezoek ben ik pas om een uur of twaalf gaan lopen, en omdat het geen heel lange route was, zou ik toch op normale tijd aankomen, nou dat klopt.


Maroilles, stempel Maar op een gegeven moment denk je, hoe ver moet ik nog.
't Was hartstikke mooi. Weer een jaagpad, maar nu een jaagpad met gras bedekt, geen kip te zien.


En dan ben ik wel 3 of 4 keer gaan zitten om even bij te komen. En na het zitten kan je weer even lopen, maar 't Is echt gewoon óp die energie...

icon gedachten

Dus, wát het is, het raakt op. Dus er zit dan geen energie meer in. En dan kan je wel doorgaan maar dan vreet je je spieren op, dan loop je uiteindelijk achteruit. Heeft dat nou met mn spijsvertering te maken? Ik had gistermiddag een beetje buikpijn, ik had vanmiddag een beetje buikpijn. Ik weet niet wat voor sóórt het is, het is dezelfde buikpijn die ik ook heb als ik teveel walnoten heb gegeten.


Ik denk dat ik gewoon niet genoeg energie kan tappen. Ik ontbijt, dan ga ik ergens heen met de auto, zet de fiets neer, ga ik ergens heen met de auto, en dan ik ga lopen. Na ongeveer half uurtje neem ik een koekje, limonade, stukje noga.


En dan om een uur of half 1, 1 uur, half 2, eten. En daarna, drink ik zo'n flesje limonade leeg, 330cl, met 3 of 4 koekjes. En dan eet ik 's avonds; gister heb ik brood gegeten, eergister patat, patat met het een of het ander. 's avonds 10 uur brood gegeten, 12 uur brood gegeten, 4 uur brood gegeten. Met camembert en jam. Ik moet natuurlijk meer eten dan normaal, om genoeg calorieen te hebben om te lopen; en dan ook nog geen vet, want dat verteert bij mij niet.


En dat is denk ik het probleem, dat was tóen ook al, en dat is nu ook weer het probleem. Je zou zoiets als astronautenvoer binnen moeten smokkelen, je hebt nu nutricia-spul, dat geeft veel energie. Die energiedrankjes die tegenwoordig mode zijn, dat is niks. Bovendien zijn die mierzoet. Er moeten ook eiwitten inzitten.


Ik heb nu 3 dagen achter elkaar gelopen. Ik heb op maandag gelopen, dinsdag niet, en toen woensdag, donderdag, vrijdag. Toen ik woensdag terug was had ik zo'n slaap, ik ben gelijk gaan slapen; ik on makkelijk de trap op. Dat was de eerste dag, meer slaap dan moe. De tweede dag was ik moe, gewoon. Toen zat ik al te denken, ik ga morgen nog een dag wandelen. Vandaag overdag besloot ik: ik ga naar huis, ik red het niet meer.


Dus gisteravond kon ik de trap haast niet meer oplopen, dan eet ik, gelijk. Eerst theezetten en dan eten. En eigenlijk gelijk daarna ben ik de baas gaan zoeken om te zeggen dat ik wil betalen, ik had het geld al gereed. Ik naar beneden, blablablablabla. (...) Toen kon ik de trap weer gemakkelijk op. Dus er zat echt geen energie meer in mn lijf.


Deze tocht was echt meer dan het maximum. Ik loop nou toch tegen mijn leeftijd op...icon belevenis

Ik zat ergens midden in de rimboe. Er was niemand, behalve een paar eenden. Kwaakkwaakkwaak. En dan loop je daar zo. Ze noemen het ook Marais, moeras. En er was een kanaal, en dat kanaal was een stuk hoger dan het moeras. Ik denk ze de putten die links en rechts zijn, hebben uitgeschept om de dijk voor het kanaal te bouwen.

En dan wandel je zo te genieten van de natuur, en overal hoor je kwaakkwaakkwaak, en dan zie je in de verte die eenden.


Le Preseau Aan de ene kant van het kanaal van die netten waar die eendjes ingelokt worden zodat ze er niet meer uit kunnen. Een stuk of vijf waren er in totaal aan die ene kant. Ik weet niet hoe ze het hier noemen, maar bij ons worden die kooien beheerd door eendenkooikers.


Aan de andere kant van het kanaal zat het iets anders. Ik weet niet hoe ze het doen, maar er liep een man door de plas tot z'n kruis in het water naar eenden die blijkbaar ergens aan vast zaten. Hier zaten er 1, 2, 3, 4 ,5, 6 op een rijtje, daar daar ook een stuk of wat op een rijtje, en de man liep de rij gewoon even af, pakte een eend, draaide hij krk de nek om, einde kwaakkwaakkwaak! En als hij er 2 in z n handen had, ging hij even naar de boot terug en dan legde hij ze in de boot, en dan hup de volgende twee! En dan weer kwaakkwaakkwaak. En dan weer krk. Het is herfst dus die vogels vliegen rond om nieuwe plekken te zoeken voor nageslacht volgend jaar. Helaas, deze zijn voor consumptie, reken maar. (...)


Ik kon het mooi zien, er stond aan de kant eentje te kijken, en eentje was er aan het werk; veiligheid natuurlijk. En ze zagen dat ik daar voorbij liep, en dat ik ging kijken, maar daar trok niemand zich wat van aan.

Het was al het einde van de dag, een uur of 5, dan wordt de oogst van vandaag binnen gehaald. Bijverdienste?

icon belevenis

In Ors had ik mijn fiets bij een kerkje neergezet.

Daarvóór heb ik nog even ergens op een muurtje gezeten om te drinken, want ik wist dat er bij de fiets geen bankje stond.


Ors, église De fiets staat op slot met twee sloten je bij de fiets, maak eerst het remschijfslot open, dan zegtie even PIEPPP voor je hem los hebt. Daarna wordt het grote kettingslot losgemaakt. Doe je het andersom, dan zegt het remschijfslot echt een luide hinderlijke piiieep!


Deze keer komt er een man aangelopen: "c'est vortre vélo?" Ik zeg "Qui". De hele dag heeft ie naar mijn fiets zitten kijken, hij woonde vlak aan de overkant. Discussie: Het is een vreemde fiets zegtie, er zit geen achterlicht op, en dat is wel verplicht hoor. Ik zeg nee dat klopt het achterlicht zit dáár onder het zadel. Dat mag niet hij moet achterop het spatbord zitten!


icon belevenis

Op de terugweg op de fiets heb ik de GPS om mn nek hangen. Het is officieel een motor-GPS. Doorgaans geeft hij geen geluid, want ik volg een track. Maar het laatste stukje ging ik tegen het verkeer in. Dan zegtie: U rijdt tegen het verkeer in! U rijdt tegen het verkeer in! Met de fiets mag dat wel, maar de GPS gaat er vanuit dat hij op een motorfiets zit...


In Maroiles wordt er een bijzonders rauwmelkse kaas gemaakt. Deze streek heeft veel heuvelachtige grasvelden, verscholen achter grote hagen. Soms zie je er koeien lopen, maar meestel beweegt er niets. M'n smaakgevoel zegt dat deze kaas een 30+ smaak heeft. Hij is erg lekker. Jammer dat deze kaas buiten de streek weinig te vinden is, want voor mij dus erg geschikt.


De kerk van Maroilles:Maroilles, Saint Humbert