route
route
empty traject_1.1 traject_1.2 traject_2.1 traject_2.2 traject_2.3 empty traject_1.1 traject_1.2 traject_2.1 traject_2.2 traject_2.3

Jacobus' Jacobsroute

11 JUNI 2023 - HEDEN

  • vr 08 sep 2023
  • Via Brabantica 2.5
  • Grimbergen-Brussel
wandelen met bolderkar
12km
ov
155km
menu

Met bolderkar gelopen van Grimbergen naar Brussel

Trein van Brussel Noord naar Rotterdam Centraal

Met de tram naar huis.

wandelroute


icon belevenis

Heerlijk geslapen, en vroeg wakker. 's Nachts niet gegeten dus nu snel een ontbijt gegeten en m'n medicijn genomen. Toen wandelen naar de kerk om de eucharistie bij te wonen. Ik was ruim op tijd en ging in een kerkbank zitten.

icon belevenis

Er kwamen wat mensen binnen, die verdwenen aan de zijkant door een deur. Er kwam een man naar me toe die vroeg of ik de eucharistie wilde bijwonen, de koster. Ja, dan moest ik ook door die deur, want uitzondelijk werd daar de mis opgedragen. Vroeg aan de koster of ik een stempel in mn pelgrimspas kon krijgen. Na de mis doen we dat dan.


Door die deur was er een kapel, waar een paar monniken een gezang hielden. Deze monniken begeleidden ook de mis. Met gesproken woord en gezang. Prachtig om dat eens mee te maken.

icon belevenis

Na de mis werden we door een andere deur naar buiten geleid. We kwamen door een kloostergalerij. Uitzicht op de tuin. Verbeeldde me dat hier regelmatig monniken lopen, om hun brevier te lezen. Aan de zijkant van de kerk kwamen we buiten.


stempel Grimbergen De koster liet me weer door een andere deur naar binnen, de pastorie. En daar gaf hij me gehaast de stempel. Want hij was nodig in de kerk waar ook een eucharistie gevierd werd.


De kerkdeur stond open, en ik keek naar binnen. Vol kinderen! Van heel jong tot zeg 10 jaar. Opgedeeld in klassen. Jemig, is het hier nog gangbaar dat schoolkinderen verplicht mee moeten naar de mis? Toen ik jong was moest ik dat ook! Begrijp dat dat in Nederland allang niet meer gedaan wordt.


Afijn, naar de camping gelopen, en tweede ontbijt genomen.
Rond 11.00 uur onderweg naar Brussel.


Kom ik langs de friettent, waar ik gisteren heen heerlijke portie friet met stoofvlees gegeten heb. Staat er alweer een hele rij wachtenden. De goede kwaliteit van het eten is dus bekend.


Achter de friettent begint er een park, met sportplekken. Hier waren de oudere kinderen onder begeleiding aan het sporten. Hardlopen, springen, lichaamsbewegingen maken. En er werd enthousiast meegedaan!


Verder gelopen kwam ik de weer oudere kinderen tegen die groepsgewijs stevig doorwandelden. Was het een speciale feestdag daar in Grimbergen?

virtueel bezoek Basiliek van Grimbergen

icon gedachten

Het was vandaag een heerlijke wandeling in de bloedhitte.

Veel drinken. Genoeg eten.

En op tijd stoppen om te eten en te drinken.


Nu zoeken naar schaduw om wat af te koelen, onder een boom ofzo.

Dat heerlijke stoeltje is echt perfect,

want dan ben je niet afhankelijk van het zoeken naar een bankje die niet in de zon staat.

Bovendien uitrusten is veel gemakkelijker in dat stoeltje!

Youtube Grimbergen, kasteel Prinsenbos
icon belevenis

In de buurt van Grimbergen was er nog een 'bosgevoel', maar na het verlaten van het bos was er weer veel lintbebouwing.

Kwam ook over een stuk weg waar de voorbereidingen voor asfaltering klaar waren, maar de volgende laag er nog niet op lag, ca. 1km. Betwijfel of het de bedoeling was dat ik over dat wegdek zou lopen, de zolen van mijn pelgrimsschoenen werden steeds plakkeriger; maar de aanwezige werkers zeiden er niets van, spraken zeker alleen maar frans...

Hoe dichter ik bij Brussel kwam, hoe meer bebouwing natuurlijk!


...Tja, als je met het openbaar vervoer reist, dan kan je blijkbaar verwachten dat de treinen niet rijden.....

Kwam ruim op tijd om de doorgaande trein van Brussel naar Rotterdam te halen.

Mededeling: Deze trein rijdt niet! De volgende rijdt over een uur. Dus ca 1,5 uur doelloos rondhangen.


Besloot maar om bij McDonald wat te gaan eten. McDo; smakeloos eten, maar ook steriel! En dat laatste is erg goed voor mijn ingewanden!

Brussel